Skapande

Att skapa saker är kul! Se bara till att använda bra material och att du hanterar avfallet på rätt sätt.

Se upp för plast

Glitter = plast

Glitter och andra små plastbitar sprids lätt i avloppet och i naturen. Tänk efter om du verkligen behöver använda glitter i ditt skapande. Om du använder glitter, se till att slänga överblivet material i papperskorgen och inte i vasken.

Värm inte plast

Om du värmer upp plastsaker för att forma om dem kan det frigöras skadliga ångor. Undvik även att såga i plast, eftersom det bildas plastspån som lätt kan spridas till avloppet eller miljön.

Undvik lera av PVC-plast

PVC-plast kan innehålla skadliga mjukgörare som ftalater. Viss plastbaserad lera kan innehålla PVC – välj istället polymerlera av polyeten, PE.

Rosafärgat glitter

Välj miljömärkt

När du köper garn och tyg, titta gärna så att det är GOTS- eller OEKO-TEX-certifierat. Det betyder att du slipper en rad olika kemikalier som kan vara skadliga.

Saker att undvika

Köp rätt färger

Undvik lösnings­medel­sbase­rade fär­ger och spray­färger. Välj vatten­baserat istället – exem­pel­vis är akva­rell­färger och färg­block bra val.

Se upp för giftiga färg­pigment och glasyr

Kadmium och bly är ämnen som du sär­skilt ska undvika. De var van­ligare förr, så därför bör du inte an­vända gamla färg­tuber. Gula och röda färger där det står ”hue”, ”sub” eller ”imit” efter kulör­namnet är fria från kad­mium, en metall som kan vara skad­lig för både dig och miljön.

Skydda dig från målar­färg

I färgerna du an­vänder kan det finnas ämnen som kan ge allt från torr hud till livs­lång allergi. Där­för är det vik­tigt att du skyddar dig från att få färg på huden.

Häll inget i avloppet

Tänk på att aldrig hälla ut färg eller färg­rester i av­loppet. Lämna dem istället till en åter­vin­nings­central eller miljö­station.

Fler tips

Prova upcycling …

Ibland kan skapande vara jättebra för miljön. ”Upcycling” är kreativt återbruk, där du till exempel piffar upp en gammal möbel istället för att köpa en ny.

… men återbruka inte allt

Undvik att återbruka elektronik, exempelvis gamla mobiltelefoner, tangentbord och kameror. Gamla möbel- och gardintyger riskerar att vara behandlade med flamskyddsmedel. Se också upp för bitar av byggmaterial som PVC-slang, isoleringsmaterial, kablar och tryckimpregnerat trä.

Vad betyder orden?

PVC

PVC, eller polyvinylklorid, är en av våra vanligaste plastsorter. I grunden är plasten hård, men genom att blanda den med mjukgörande tillsatsämnen – till exempel ftalater – kan den bli mjuk och böjlig. Därefter kan den användas i kablar, slangar, badbollar och liknande.

Hur sminkar du dig smart?

Läs mer om smink & hygien
Svartvit bild på en ung person med läppar målade med läppstift markerade med rosa.