Pedagoger

Som lärare, börja gärna med att läsa igenom texterna på den här sajten. Välj lärarmaterial utifrån vilket ämne du undervisar i, sedan kan du välja de frågor och uppgifter som passar bäst. Uppgifterna kan passa i undervisningen inom exempelvis kemi, biologi, hem- och konsumentkunskap, samhällskunskap, bild och slöjd. Här följer några exempel på uppgifter som du kan ge till dina elever:

Märkningar etc

Miljömärkningar

Titta på några produkter med olika miljömärkningar. Vad står märkningarna för? Kan du lita på dem? Varför/varför inte?

Kandidatförteckningen

Ta reda på vad Kandidatförteckningen är för lista och vilka typer av ämnen som hamnar där. Ledtråd: Läs mer på Kemikalieinspektionens sajt.

Kandidatförteckningen

Kolla hemma

Kolla innehållet

Titta på en vanlig produkt som du brukar använda, till exempel tandkräm eller schampo. Vad innehåller den? Finns det några ämnen som du tror kan vara skadliga? Sök information om dem på nätet!

I badrumsskåpet

Vad har du och din familj för produkter i badrumsskåpet? Finns det något som ni inte behöver och som kan rensas ut?

Träningsgrejer

Har du några träningsgrejer hemma? Innehåller de PVC? Om det inte står direkt på produkten, försök att hitta svaret på nätet. Ta också reda på vad PVC är.

I butiker och på stan

Fråga personalen

Välj några varor i en butik och fråga personalen om de innehåller ämnen som finns med på Kandidatförteckningen.

Nagelsalonger

Besök några nagelsalonger och låt personalen berätta hur de jobbar! Ta också en titt i salongen. Verkar det finnas ventilation och punktutsug?

Sportprodukter

Gå in i en sportbutik. Vad hittar du för kläder som har antibakteriell behandling? Vilka kläder och skor misstänker du är behandlade med PFAS? Ta reda på vad PFAS är för ämnen och vilka skadliga egenskaper dessa har!

Handla på nätet

Var brukar du handla på nätet? Var handlar dina kompisar? Ligger sajterna i EU? Varför är det viktigt var de ligger?

Kemikalieappen

Ladda ner Kemikalieappen, en app som organisationen Sveriges Konsumenter har tagit fram. Gå till en butik och prova den på några olika produkter! (Fungerar dock inte på kosmetiska produkter som smink och hygienprodukter.)

Piratkopior

Leta efter piratkopior i butiker – fysiska eller online. Vad hittar du? Varför misstänker du just dem? Varför tror du att någon har gjort piratkopior av just de produkterna?

Övrigt

Doftöverkänslighet

Hur många i din omgivning är doftöverkänsliga? Gör en undersökning bland vänner och familj hur många som får problem av dofter.

Upcycling

Vet du vad upcycling är? Har du själv provat? Ge några exempel på upcycling som kan vara bra för miljön. Testa också gärna i praktiken, till exempel i slöjden.

Vad betyder orden?

Här finns en ordlista med vanliga ord och begrepp.

Till ordlistan

Vad är det i dina grejer?

Till startsidan
Svartvit bild på en ung person med läppar målade med läppstift markerade med rosa.