Kläder
& smycken

Hur ska du tänka när du handlar kläder? Behöver du köpa nya eller funkar begagnat? Vilka kläder är bäst för din hälsa och miljön?

Innan du handlar

Undvik att köpa plast

Undvik kläder av syntetmaterial – exempelvis polyester, nylon och akryl – och kläder med plasttryck. Om du redan äger sådana kläder bör du tvätta dem som fintvätt. Då slits de mindre och släpper ifrån sig färre små plastfibrer.

Köp inte ”fast fashion”

Köp kläder du behöver och verkligen vill ha, gärna under lång tid. Undvik att köpa kläder som du tror att du bara kommer använda någon enstaka gång, för att de kanske är trendiga just då eller till en särskild fest. Att köpa mycket av den sortens kläder leder till ökad klädproduktion och stor miljöpåverkan. Köper du kläderna från sajter utanför EU ökar dessutom risken att de innehåller skadliga ämnen.

Köp nickelfritt

När du köper smycken, se till att de är fria från nickel. Nickelallergi är Sveriges vanligaste kontaktallergi, och efter en allergisk reaktion har man oftast kvar allergin hela livet. På apoteket kan du köpa ett nickeltest som visar om smycken, eller andra metallföremål som knappen och dragkedjan på dina jeans, avger nickel. Använd helst inte tunga, billiga och oäkta metallsmycken. De kan innehålla även andra skadliga tungmetaller.

Se upp för antibakteriella ämnen

Antibakteriella ämnen ska bland annat motverka dålig lukt. Det finns risk att dessa ämnen kommer ut i naturen och orsakar skada. Exempel på sådana ämnen som kan förekomma i textilier är zinkpyrition och silverföreningar.

Rosafärgad berlock i form av ett hjärta

Istället för att köpa nytt

Välj second hand

När du köper second hand har de skadliga ämnena oftast redan tvättats ur. Dessutom kräver nytillverkning av kläder stora mängder energi, vatten och kemikalier, som bland annat kan skada personerna som arbetar på odlingarna och i fabrikerna.

Ordna klädcirklar

Kanske finns det plagg i garderoben som du använt många gånger och nu tröttnat på? Ordna klädcirklar med vänner och familj där ni byter eller lånar plagg med varandra!

Vårda dina kläder

Genom att vårda dina kläder behöver du inte köpa nya i onödan. Några exempel:

  • Tvätta dem inte mer än nödvändigt och välj lägsta möjliga temperatur.
  • Använd fintvättmedel till plagg i ömtåliga material som ull och siden.
  • Ta bort noppor när plaggen börjar se tråkiga ut.
  • Försök att ta bort fläckar separat, eller vädra plagget istället för att tvätta det i tvättmaskin.
  • Laga eller sy om kläder som har gått sönder eller har fel passform.

Fler tips

Tvätta nya kläder

Nya kläder kan inne­hålla rest­kemi­kalier från pro­duk­tionen. Tvätta dem där­för gärna innan du an­vän­der dem, sär­skilt under­kläder och annat som du ska ha nära huden. Detta gäller även exem­pel­vis lakan och hand­dukar.

Kolla skinnet

När skinn och läder behand­las an­vänds ofta en mängd olika kemi­kalier. Dessa på­verkar främst män­niskorna, djuren och miljön i fab­rikens när­liggande om­råden, men kan även or­saka allergi för dig. Välj därför helst natur­garvat läder.

Välj miljömärkt

Miljö­märkta plagg ställer krav på pro­duk­tio­nen från rå­vara till till­verkning. Titta efter Svanen, EU Eco­label, Bra Miljö­val och Global Orga­nic Tex­tile Stan­dard (GOTS).

Vad betyder orden?

PFAS

PFAS, eller högfluorerade ämnen, används i bland annat textilier, läder, köksprylar och pappersförpackningar till livsmedel, samt i smink, smörjoljor för exempelvis cyklar och sprayer för skor. De här ämnena används för att de är mycket bra på att stöta bort vatten, fett och smuts. Det är en stor grupp med uppemot 4700 ämnen. Vissa av ämnena har visat sig vara cancerframkallande, och de har även kopplats till beteendeförändringar och minskad möjlighet att få barn. Det finns goda skäl att betrakta alla PFAS-ämnen som skadliga för hälsan och miljön. Gemensamt för ämnena är att de i naturen bryts ner långsamt eller inte alls. Därför kallas de ibland för ”evighetskemikalier”.

PVC

PVC, eller polyvinylklorid, är en av våra vanligaste plastsorter. I grunden är plasten hård, men genom att blanda den med mjukgörande tillsatsämnen – till exempel ftalater – kan den bli mjuk och böjlig. Därefter kan den användas i kablar, slangar, badbollar och liknande.

Kläder kan innehålla:

  • Antibakteriella ämnen (t.ex. silverföreningar)
  • PVC
  • PFAS
  • Nickel i knappar och dragkedjor
  • Restkemikalier från t.ex. fiber­prepa­rering, färg­ning och anti­skrynkel­behand­ling

Smycken kan innehålla:

  • Bly
  • Kvicksilver
  • Kadmium
  • Nickel
Till ordlistan

Går det att äta vad som helst?

Läs mer om mat & dryck
Svartvit bild på en ung person som äter en rosamarkerad hamburgare.